Zgłoszenia do kolejnej edycji konkursu kulinarnego, który odbędzie się w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim przyjmowane są do 25 kwietnia. Uczestnicy przygotują dania z ryb słodkowodnych w związku z obchodami Roku Rzeki Wisły.
28 kwietnia kucharze zmierzą się z przepisami kuchni regionalnej, zawartych w książkach
„Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” autorstwa Wiktora Kulerskiego oraz „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha. godna zaufania doradczyni w sztuce kucharskiej) z przełomu XIX i XX w.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy: nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej, Powiśla i Kociewia z następujących powiatów: starogardzkiego, kwidzyńskiego, tczewskiego oraz świeckiego, chełmińskiego i grudziądzkiego.
W konkursie wziąć udział mogą również uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: kujawsko-pomorskiego i pomorskiego. Każda z nich może zgłosić dwa zespoły, po maksymalnie dwa/trzy-osobowe zespoły.
Powiat grudziądzki - powiat w północno – wschodniej części województwa kujawsko – pomorskiego z siedzibą w Grudziądzu. W skład powiatu wchodzą gminy: Łasin, Radzyń Chełmski, Gruta, Rogoźno, Świecie nad Osą i Grudziądz zajmując powierzchnię 728,4 km kw. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola